Foto: SVT

Nya asylboenden räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

Nya asylboenden för den största flyktingströmmen i Sverige på 20 år öppnar hela tiden.

Mälarblick i Strängnäs och Stavsjö gamla värdshus är två färska exempel, men de räcker inte.

– Just nu är det en stor utmaning att hitta nya asylboenden, som det är idag går migrationsverket back cirka 800-900 platser varje vecka, säger Mats Johansson, enhetschef migrationsverket i Norrköping.

Behövs 900 platser per vecka

Det motsvarar sex asylboenden i veckan. Av dagens 73 000 asylsökande i Sverige, finns 2 800 i Sörmland och 2 400 i Östergötland och de blir ständigt fler.

– Jag hoppas inte att det skulle bli några tältläger eller något det kanske finns andra lösningar men vi är inte där ännu idag men vi tittar ju på det också, säger Mats Johansson.

I dagarna offentliggörs en ny upphandling samtidigt som många som får uppehållstillstånd fastnar på asylboendena i bostadsbristens Sverige.

Blir kvar på asylboenden

– Just idag så är det 12 000 personer med permanent uppehållstillstånd i Sverige som bor kvar och det är många platser som man kunde erbjuda nya asylsökande istället, säger Mats Johansson.

Hur stor tror du att risken är att ni hamnar i knäet på lycksökare och oseriösa personer som hyr ut?

– Lycksökarna är borta ur bilden nu. Vi har bättre struktur bättre ordning och reda på det här nu, rörande de nya avtalen vi skriver, säger Mats Johansson vid Migrationsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.