Nya besked väntas om Gläntan

Uppdaterad
Publicerad

Wiwi Heggblad från Krokek har ordnat protestmöten och samlat in namnunderskrifter. Allt för att rädda Gläntan, en dagverksamhet för dementa, dit hennes man går varje dag. Nu meddelar de styrande politikerna att behovet av dagverksamhet för dementa är större än vad som varit känt.

SVT Nyheter Öst har i flera reportage berättat om Wiwi Heggblad från Norrköping som vårdar både sin 94-åriga mamma och sin dementa make i sitt hem. Wiwi har ordnat både protestmöten och namninsamlingar för att rädda Gläntan, den dagverksamhet dit hennes make går varje dag.

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden har beslutat att två dagverksamheter för dementa i Norrköping ska läggas ner den sista augusti, det vill säga redan på tisdag nästa vecka.

SVT granskar äldrevården

Presskonferens tänder hopp

Men sent på tisdagseftermiddagen skickade de styrande politikerna ut ett pressmeddelande. Där står att det har kommit ”nya uppgifter” som innebär att ”behovet av dagverksamhet för dementa kan vara större än vad som varit känt”.

Varken Eva-Britt Sjöberg (KD) eller Lars Stjernkvist (S) ville kommentera pressmeddelandet. De hänvisar istället till en presskonferens på onsdagen. Men hos Wiwi Heggblad tänds hoppet:

– Åh, det kanske blir världens bästa födelsedagspresent, utbrister hon.

Wiwi fyller år på torsdag, men har ställt in allt firande. För på torsdag kväll har hon istället ordnat ett stormöte på Gläntan i Krokek dit både Eva-Britt Sjöberg och Lars Stjernkvist är inbjudna.

Vill stänga två dagverksamheter

Tidigare har de styrande politikerna stått fast vid beslutet och sagt att de vill stänga två dagverksamheter, Gläntan i Krokek och Generalsgatan, för att det finns tomma platser på de andra dagverksamheterna.

Men enligt enhetschefen Maria Frisäter har samtliga av de som går till Gläntan tackat nej till att åka in till stan. Istället blir det aktuellt med platser på äldreboenden och utökad hemtjänst.

I pressmeddelandet står det att ”beslutet att stänga ner dagverksamheten för dementa på Generalsgatan och Valhallavägen fattades på det behov som då var aktuellt i kommunen” och att de på pressträffen på onsdagen kommer att berätta om ”planerna framåt”.

HÖR AV DIG!

SVT Nyheter granskar just nu äldreomsorgen. Har du erfarenheter? Hör av dig! Du får vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet