– Personal vittnar om att stämningen har förändrats till det sämre på framför allt ungdomsavdelningar, säger Niklas Bellström, enhetschef på säkerhetsavdelningen. Foto: Pressbilder, Kriminalvården

Nya kriminella nätverk ger problem på fängelser

Publicerad

Organiserad brottslighet av nya typer innebär stora utmaningar för Kriminalvården. Det gör att säkerhetsavdelningen i Norrköping måste ta fram en ny strategi.

Kriminalvården börjar nu rusta för en ny typ av organiserad brottslighet som börjat ge fler incidenter och sämre stämning på anstalter. Säkerhetsavdelningen i Norrköping har fått i uppdrag att kartlägga och bedöma vad utvecklingen innebär för utmaningar.

Kriminella nätverk utan styrning

Säkerhetsavdelningen kan se att det finns fler kriminella nätverk idag och i många fall med lösare strukturer. De behöver inte alltid ha någon egentlig hierarki och styrning, utan kan vara baserade på vänskapsband snarare än kriminella band i vinstdrivande syfte.

– Vår bedömning är att det kommer komma fler klienter till Kriminalvården som är unga men har en komplex problembild med sig med omfattande grov kriminalitet, tidig kriminell debut och en hög risk för återfall i brott. Vi kommer att utmanas i hanteringen av de här klienterna och deras omfattande och snabbt skiftande kriminella nätverk, säger Niklas Bellström, enhetschef på säkerhetsavdelningen.

Arbetar för att försvåra

Sen 2009 har Kriminalvården tillsammans med elva andra myndigheter arbetat för att försvåra för den organiserade brottsligheten att verka i samhället.

I december 2015 fattade regeringen beslut om att utvidga arbetet till att även innefatta en satsning mot organiserad brottslighet i utsatta geografiska områden. Det har gett ett resultat som nu börjar märkas på fängelserna.

– Under hösten, vintern och våren har vi börjat se indikationer på att det är ett ökande problem i Kriminalvården. Vi har sett fler incidenter i det här sammanhanget och personal vittnar om att stämningen har förändrats till det sämre på framför allt ungdomsavdelningar, berättar Niklas Bellström.

Ny strategi

Nu är planen att bedöma om dagens arbetssätt är tillräckliga. Resultatet ska bli en ny strategi för Kriminalvårdens arbete mot organiserad brottslighet.

– Vi har redan utsett referenspersoner i hela landet och hållit ett uppstartsseminarium i Norrköping, säger Niklas Bellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.