Vattenpest vid badplatsen i Berg Foto: Anna-Stina Påledal

Nu ska vattenpesten i Roxen stoppas

Publicerad

Den invasiva undervattenväxten vattenpest har skapat stora problem i sjön Roxen. Nu går Linköpings kommun ihop med båtklubbarna i ett projekt för att försöka stoppa tillväxten i sjön.

Vattenväxten vattenpest hotar den biologiska mångfalden, när den täta massan av växter hindrar solljuset från att tränga ner i vattnet och förändrar på så vis miljön för andra växter och djur.

Den har även skapat stora problem för båtar och badgäster runt sjön.

– Kommunen har ett ansvar för att upprätthålla en farbar farled, både för kanalbåtar och fritidsbåtar. Nu har vi fått möjlighet till finansiering av ett projekt. Det är positivt att kunna göra något tillsammans med båtklubbarna, säger Elisabeth Lundqvist, avdelningschef på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Kan minska övergödningen i Roxen

Med ekonomiska medel på cirka en miljon kronor från Havs- och vattenmyndigheten ska man nu försöka förhindra tillväxten av vattenpesten. Genom att skörda växten och dra upp den på land hoppas man ta upp överflödig näring och på så vis minska övergödningen på lång sikt i Roxen.

Men trots nya krafttag mot vattenpesten så ser det ut som den kommer finnas kvar i sjön under en lång tid framöver.

– Det finns i nuläget ingen bra metod för att ta bort den helt. Det viktiga är att minska dess spridning så mycket som möjligt och vara noggrann med att inte få med sig fragment av växten när man flyttar en båt mellan olika vatten, säger Anna-Stina Påledal, miljöplanerare på Linköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet