Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Egebäck, enhetschef driftstöd och service Norrköping, berättar om de nya specialparkeringarna i klippet. Foto: SVT

Nya regler för elsparkcyklar – detta gäller

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 september börjar två nya lagar att gälla med elsparkcyklar. En för parkering och en för var det är tillåtet att åka.

Flera kommuner har framfört att det är problem med elsparkcyklar som parkeras på olämpliga platser, såsom gång- och cykelbanor. Nu ska det bli ändring på det.

Nu måste de parkeras på antingen vanliga cykelparkeringar eller på de nya parkeringsplatserna speciellt valda för just elsparkcyklar.

I Norrköping finns de nya parkeringsplatserna redan vid bland annat resecentrum, Chamberts plats och universitetet. Nu arbetas det med att tas fram fler.

– Det är i city som vi centrerar vår verksamhet till just nu och sedan kommer vi att utöka vartefter med tiden, säger Maria Egebäck, enhetschef driftstöd och service Norrköping kommun.

Inget mer åkande på gångbana

Det är också nu förbjudet att åka elsparkcykel på gångbanor. Straffet där är detsamma som att bryta mot parkeringsförbjudet, möjlig penningböter.

I Linköping har kommunalrådet Muharrem Demirok (C) under en längre tid tagit strid för att elsparkcyklar inte ska vara ett störande inslag i staden.

– Vi har saknat de verktygen som vi får i och med 1 september som innebär att vi kan plocka bort cyklar från gångvägar. Så fort de nya lagarna träder i kraft så kommer vi uppgradera vårt arbete med att hålla i ordning på elsparkcyklar, säger Muharrem Demirok (C).

Se klippet längst upp för att få höra om de nya parkeringsplatserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.