Foto: Anders Ahlgren/TT

Nya regler för kamerabevakning

Uppdaterad
Publicerad

Färre behöver söka tillstånd men krav kommer att ställas på den som vill bevaka med hjälp av kamera.

När den nya dataskyddsförordningen och sedan den nya kamerabevakningslagen börjar att gälla i maj och augusti gäller nya regler.

Privat verksamhet, som inte utför en uppgift av allmänt intresse, behöver inte längre tillstånd för att kamerabevaka, men måste uppfylla kraven i dataskyddsförordningen.

Kräver ”berättigat intresse”

Den som kamerabevakar måste veta varför den kamerabevakar samt kunna koppla bevakningen till en rättslig grund, skriver Datainspektionen på sin sajt.

Egna behov och intressen ska vägas mot det intrång i människors personliga integritet som kamerabevakningen innebär. Det krävs även berättigat intresse, till exempel att förebygga och utreda brott.

Dit allmänheten har tillträde krävs tillstånd

När det handlar om myndigheter som kamerabevakar ett område dit allmänheten har tillträde krävs däremot tillstånd. Det kan till exempel vara privata skolor, privat hälso- och sjukvård och kollektivtrafiksbolag.

Medan till exempel banker, butiker, privata parkeringshus, privatpersoner, jägare som vill ha åtelkameror inte behöver tillstånd efter den 25 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.