Flygplan kraschade i Vikingstad Foto: Niklas Luks

Nya rekommendationer efter flygolycka

Publicerad

Inflygning bör diskuteras mer och kanske också tränas mer när privatpiloter förnyar sin flyglicens.

Det var 5 juni förra året som ett litet enmotorigt flygplan havererade på ett privat flygfält i närheten av Vikingstad utanför Linköping.

När piloten skulle landa upptäckte han att hastigheten var för hög och att han kom in för högt till landningsbanan. Piloten drog på full gas, men den aktuella inställningen av planets klaffar gjorde att planets nos höjdes. Det medförde att planet tappade fart och lyftkraft. Eftersom klaffarna var fullt utfällda så bromsade de mer än gav lyftkraft.

Utredning klar

Statens haverikommission är nu färdig med utredningen av olyckan och kommer fram till vissa rekommendationer. Transportstyrelsen bör uppmana kontrollanter och inspektörer att diskutera och kanske också träna på stabiliserad inflygning. Detta bör kontrollanter och instruktörer göra vid såväl flygträning som när en pilot gör sitt flygprov, eller när piloten förnyar sin behörighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.