Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland Foto: SVT/TT

Nya spår efter vargparet i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Nya spår har nu hittats efter de vargpar som bildat revir norr om Roxen. Senast den 19 december hittades spår av vargar 3,5 kilometer sydost om sjön Långbogen.

– Ja den senaste uppgiften visar att de här vargarna rör sig i området. Spåren visar att de går runt och har legat på bergskullar i området, säger Mia Kjällander vilthandläggare på länsstyrelsen och tillägger att man också har sett att de rivit ett rådjur i området.

Troligtvis det revirbildande paret

Är det samma vargpar som har bildat revir?

Varg i Östergötland

– Vi har inte tagit DNA, men troligtvis är det den här honan och hanen som bildat revir. De släpper inte in fler vargar i sitt revir och det tyder på att det är samma par som tidigare rört sig i området, säger Mia Kjällander.

Tidigare har inga tecken visat att vargparet skulle ha fått valpar.

– Vi kan konstatera att det finns två vargar i området. Möjligen finns ytterligare någon, enligt länsstyrelsens senaste rapport från rovdjursobservatörer, säger Mia Kjällander och tillägger att detta inte är säkerställt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet