Nya spår om dubbelmordet i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått in nya ”väldigt intressanta” tips om det olösta dubbelmordet i Linköping 2004. Riksmordskommissionen har under flera veckor varit på plats i Linköping.

–  Det finns namngivna personer som vi vill prata med, säger polisens utredare.

Trots att det har gått elva år sedan en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna knivmördades på öppen gata får polisen in nya tips. Nu har utredningen tagit ny fart.

–  Vi har ett antal obearbetade tips och några är väldigt intressanta och går ihop med andra tips. Vi måste hantera det så fort vi kan, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland, till TT.

–  Det finns några personer som vi kommer att prata med.

Åklagaren redo

Polisen i Östergötland har begärt hjälp från Riksmordskommissionen i Stockholm, som under några veckor har varit på plats i Linköping.

–  Vår förhoppning är att de ska fortsätta bistå oss i januari, säger Jan Staaf.

Bland de nya tipsen nämns vissa adresser i Linköping – och polisen arbetar med att försöka kartlägga vilka som bodde där vid tiden för morden.

En åklagare informeras löpande om vad som händer i utredningen.

– Vi uppdaterar en åklagare som är utsedd och kan ta över ärendet den dagen vi når ända fram, säger Jan Staaf.

Riksmordskommissionen har bland annat hjälpt till med att strukturera det omfattande materialet i utredningen och tagit fram en plan för i vilken ordning de nya tipsen ska följas upp.

–  Vi har hjälpt till i Linköping av och till under flera års tid. Det är ett ärende där det kommer in nya tips hela tiden, även om det är så gammalt, säger Ingemar Isaksson, chef för Riksmordskommissionen, till TT.

Hjälp från FBI

Tidigare har polisen i Linköping också tagit hjälp av gärningsmannaprofilgruppen och en geografisk profilerare för att försöka ringa in mördaren. Svensk polis har även konsulterat FBI för att försöka hitta nya vägar.

– De menade att vi hade gjort allt man kan och att det enda är att utfästa en stor belöning, men svensk polis arbetar inte så, säger Jan Staaf.

Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 överfalls en åttaårig pojke på Åsgatan i Linköping. Han huggs med kniv och gärningsmannen hugger även ner en 56-årig kvinna. Båda offren dör av sina skador.

Efter morden slänger gärningsmannen ifrån sig kniven. I närheten hittas även mördarens mössa i ett tidningsställ. Vid attacken skar sig antagligen mördaren i handen och polisen har säkrat en dna-profil.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet