Foto: Patrik Widegren/SVT

Nya större lejon ska göra Stockholms gator säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Anders Årfelts betonglejon kan ha räddat livet på människor under terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm förra året. Nu vill Stockholms stad sätta upp fler och större lejon. Idag besökte man Gotland där konstnären och gjuteriet finns.

Vid en av Skanskas anläggningar på Gotland får konstnären Anders Årfelt sina betongkonstverk gjutna. Idag kom tjänstemän från Stockholm Stad dit för att få en visning av de nya betonglejon man är intresserade av.

– Det är helt fantastiskt. Det är en större variant av de lejon vi redan har. Det är ett lite myndigare lejon som verkligen kommer att passa i vår gatumiljö, säger Elisabeth Rosenquist Saidac, stadsträdgårdsmästare i Stockholms stad.

Väger tre ton

De nya lejonen väger tre ton, jämfört med de vanliga som väger 900 kilo. De ska så småningom placeras ut på olika gator i Stockholm, bland annat på Drottninggatan.

– Vi vill ha tyngre pjäser än de som redan finns för att kunna skapa större och bättre hinder för att omöjliggöra en passage av ett tyngre fordon, säger Elisabeth.

Till en början har man beställt två stycken provlejon som ska vara klara för leverans under våren. Efter det så kan det bli aktuellt med fler.

”Jag tror att de gjorde nytta ändå”

Men vad tycker då konstnären Anders Årfelt om att hans verk nu till viss del blivit förknippade med det blodiga terrordådet?

– Jag tror att de gjorde nytta ändå. Men hade de stått på ett annat sätt, i zick-zack, så hade de kunnat blockera gatan. Men nu vill staden ha de här större, och då vill jag inte lämna över det till någon annan. Ska någon göra det, då ska jag göra det, säger han.

Foto: Patrik Widegren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer