Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Simon Helmér, vd Studentbostäder i Linköping, har själv minnen från Herrgården från sin studenttid. Foto: SVT

Nyinvigning av Ryds herrgård: ”Kulturhistoriskt värdefull”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen var det nyinvigning av Ryds herrgård i Linköping efter det renoveringsarbete som pågått sedan oktober 2018.

– Det är en otroligt omfattande renovering och utveckling av Ryds herrgård. Nu har herrgården varit ett kårhus i 50 år och med den här renoveringen hoppas vi nu att den ska kunna vara det i ytterligare 50 år, säger Simon Helmér, vd Studentbostäder.

En utmaning

Thomas Lilja är affärsområdeschef hos Studentbostäder och har varit med från idé till projektering. Att renovera herrgården har enligt honom varit en utmaning, bland annat eftersom herrgården är Q-märkt.

– När vi har skapat ett Ryds herrgård för 2019 så har vi gått tillbaka i historien och se vad som varit viktigt tidigare och bevarat de delarna, säger Thomas Lilja.

”Lite annorlunda”

– Det handlar om stuckaturer, bröstpaneler och kakelugnar. Men det handlar också om studenternas historia och vi har exempelvis en poster-vägg som visar vilka stora artister som spelat på herrgården under 90- och 00-talen. Den är lite annorlunda men fortfarande kulturhistorisk värdefull och skyddad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet