I klippet berättar stationsansvarig Johan Lind hur den nya FIP-bilen är utrustad. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Nytt fordon ska effektivisera räddningstjänsten

Publicerad

Nu ska räddningstjänsten i Valdemarsvik kunna rycka ut snabbare vid larm. Två deltidsbrandmän, ett befäl och en brandman, har utrustats med två nya FIP-bilar.

FIP betyder första insatsperson och där personalen kör fordonet under hela sin jourtjänst.

– Det innebär att de kan rycka ut direkt från hemmet, jobbet eller till exempel  innebandyträningen. Det kan vara mycket effektivt om det handlar om livsuppehållande åtgärder, säger Johan Lind, stationsansvarig för Valdemarsviks räddningsstation.

Valdemarsvik

”Vi kan styra våra styrkor”

Grundtanken är alltså att räddningstjänsten ska komma fram till den aktuella platsen snabbare och göra en första insats.

– Vi får en mycket tidigare syn på vad vi står inför och kan styra våra styrkor och prata med ambulans och polis i ett mycket tidigare skede, säger Johan Lind. 

FIP-bilar till fler orter

Konceptet har redan införts sedan några år tillbaka i Söderköping och visat sig vara effektivt. Nu kommer RTÖG, Räddningstjänsten Östra Götaland, utöka med fler FIP-bilar på mindre orter i länet.

– Ja, vi ser effekten av det här när vi ser på statistiken från Söderköping, så nästa ort som kommer få nya bilar är Åtvidaberg, säger Johan Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet