Det kallades miljonprogrammet och var 1960 och 1970-talets stora byggsatsning, en historisk kraftsamling för att bygga bort en skriande bostadsbrist. Under tio år byggdes en miljon lägenheter i landet. Nu närmar sig samma situation igen. Inte sedan miljonprogrammets dagar har byggnivån varit så hög som nu.
– Miljonprogrammet innebar inte några lyxbostäder. Det var normalbostäder, såna som samhället bestämde vara lagom bra för människorna och hushållen att bo i, det säger Jan Persson bostadsexpert och länsarkitekt på länsstyrelsen i Östergötland.
Hög produktionstakt
När SVT står tillsammans med vd Fredrik Törnqvist i kommunala bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping och tittar ut från deras kontor på 18 våningen i Linköpings högsta hus så kan man se ett stort antal byggarbetsplatser i Linköping.
– Till höger, med den stora blåa byggkranen ser vi ett av Stångåstadens projekt med 145 st lägenheter, sedan bygger andra privata bolag intill oss centralt i staden. Det är Bo-trygg, JM och Kärnhem till exempel och sedan på andra sidan rondellen, där en livsmedelsbutik fanns tidigare har Stångåstden precis börjat bygga 300 nya bostäder. Man får gå tillbaka till miljonprogrammets dagar för att se samma produktionstakt som vi har i dag, det säger Fredrik Törnqvist vd för kommunala Stångåstaden när han blickar ut över staden.
Marknaden styr
Det är en ny bostadsexplosion 50 år efter miljonprogrammet. Men den här gången är det inte fråga om att ta intryck av sovjetisk planekonomi med stora statliga stöd för att bygga exakt likadana lägenheter i nästan likadana bostadsområden. Nej nu är det marknaden som styr.
– Och framför allt bestämmer ju inte samhället hur hög standard det ska vara utan det bestämmer ju marknaden och de som ska betala för boendet, nu för tiden, säger Jan Persson, länsarkitekt.
2014 färdigställdes 842 bostäder i Östergötland. Förra året exploderade den siffran till 2017 bostäder men det stannar inte där. Prognosen för i år ligger på 3000 och nästa år på 3200 färdigställda bostäder i länet. I Linköping bygger både privata bolag och det kommunala Stångåstaden så det knakar.
– Bara Stångåstaden har igång bygget av 800 lägenheter, det är ju bostadsbrist inte bara i våra största städer utan även i de mindre orterna i länet, säger Fredrik Törnqvist vd i Stångåstaden.
För dyra lägenheter
Kommunala Stångåstaden ska bygga 500 lägenheter per år och i Norrköping har kommunens bostadsbolag Hyresbostäder fått direktiv från ägarna att bygga 200 lägenheter årligen.
– Vi tror ju att det är realistiskt och andra tror likadant, att i och med förbättrade kommunikationer med Stockholm så talar allting för att vi behöver bygga 15 000 nya lägenheter de närmaste åren, det säger Norrrköpings kommunalråd socialdemokraten Lars Stjernqvist.
Länsstyrelsens expert tror ändå inte att man kommer att lyckas bygga bort bostadsbristen, lägenheterna blir helt enkelt för dyra.
– Den stora volymen som nu byggs är ju inte riktat till de som bäst behöver en bostad, utan den är riktad till andra kategorier som har råd att betala och styra över sitt boende, vilket betyder att vi kan få ett hemlöshetsproblem i framtiden , det säger Jan Persson, länsarkitekt.