Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Nytt på Flygvapenmuseum – militär flygbas för lek och kultiga Futurohuset

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till sommaren och att semestersäsongen drar igång på allvar så presenterar Flygvapenmuseum i Linköping två nyheter – Leklanda och Futurohuset.

Leklanda är en unik lekplats på temat militär flygbas. Där kan barnen till exempel köra runt på start-, landning- och taxibanor i trampflygplan.

Varför en lekplats?

Linköping

– För att 30 procent av alla besökare är under 18 år. Vi har många barnfamiljer som kommer, så vi vill tillgodose deras behov. Den militära touchen, Flygvapnets touch, tror vi att vi är ensamma om, säger projektledaren Marie Flood.

Se mer av Leklanda och hör Marie Flood berätta mer om lekplatsen i videoklippet här ovanför.

Futurohuset – tidstypisk 60-talsfuturism

Det kultförklarade Futurohuset som museet fick av Fortifikationsverket 2015 är nu färdigrenoverat och placerat på framsidan. Det är ett av de tre som Flygvapnet köpte 1970.

Just det exemplar av huset som nu finns att beskåda utanför Flygvapenmuseum användes som mättorn på F 15 Söderhamns skjutfält.

Klicka här för att komma till artikeln där vi får följa med in i Futuro och där du kan se flera videoklipp från SVTs arkiv om det speciella huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet