Foto: Mikael Peltomaa/Närcon

Nytt publikrekord för Närcon

Uppdaterad
Publicerad

Den stora spel- och anime-festivalen Närcon är en växande succé, årets upplaga på universitetet i Linköping har lockat drygt 10.000 besökare, ett tusen fler än ifjol. På lördagsikvällen sänder SVT Nordiska Mästerskapet i Cosplay från Linköping

– Det kom 170 personer första gången jag arrangerade Närcon, men sedan 2012 har det blivit ett heltidsjobb. Närcon har blivit mitt liv, säger initiativtagaren Sam Anlér.

Närcon drog igång 2002, ursprungligen i Örebro, men flyttade 2011 till Linköping. Det har blivit Skandinaviens största evenemang i sitt slag och har numera en vinter och en sommarupplaga. Nytt för i år är att man kommer att ha gratis entré för allmänheten på festivalens sista dag, nu på söndag mellan 8 och 12.

Maskeradtävling

En av festivalens höjdpunkter är Nordiska Mästerskapet i Cosplay, som direktsänds på SVT på lördagskvällen. Se mer om sändningarna här.

Cosplay är en japansk form av maskerad, där personer klär ut sig till figurer, ofta från spel eller fantasyvärlden. I årets tävling deltar 13 personer från de nordiska länderna. Island får skicka en representant, de övriga nordiska länderna tre var. Sveriges tre deltagare är:

  • Elias Nygren från Stockholm, som vann SM i Cosplay i våras. Han spelar karaktären Cloud från TV-spelet Kingdom Hearts.
  • Emma-Charlotta Granath från Stockholm, som kom 2a i SM. Hon spelar Apple White, snövits dotter från tv-serien Ever After High
  • Erik Pettersson från Jönköping, som kvalificerade sig efter tredjeplats i SM. Han spelar Angel of Death från filmen Hellboy2.
Bild från Närcon, som anordnas i Linköping, 2017. Foto: Mikael Peltomaa/Närcon

Så vinner man

Det är en jury som kommer att bedöma bidragen:

– 50% är själva dräkten och 50% är framträdandet, hur lik man är sin karaktär och hur bra man når ut till publiken, berättar Sabina Mårdenkrans, som är producent för finalen.

För att få vara med måste man välja en fiktiv karaktär från ett publicerat verk och första pris, utöver äran, är en resa för två till Japan.

På Närcon avgörs även andra tävlingar. En av årets deltagare är Henrik Pilerud från Västerås, som lagt ner 200 timmar på att göra en legodräkt, se inslag med honom här.

Foto: Daniel Brodén/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.