”Vi förlorar 1200 bostäder i ett lappkast”, säger Elias Aguirre (S) kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Montage/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Aguirre: ”Vi förlorar 1200 bostäder i ett lappkast”

Uppdaterad
Publicerad

I september slog Riksantikvarieämbetet fast att skyddet för kulturminnet Tuna kungsgård utanför Linköping ska utvidgas. Ett beslut som kapar halva kommunens översiktsplan för området.

2014 köpte Linköpings kommun, genom Stångåstaden, Roxtunaområdet i Ekängen utanför Linköping. I samma veva köptes även den gamla Roxtunaanstalten för 18 miljoner kronor. Köpet omfattade mark både inom den avgränsade anstaltsfastigheten och utanför densamma ända ned till sjön Roxen. Tanken var att bygga 1200 nya bostäder i området, något som nu inte kan bli av.

– Vi förlorar 1200 bostäder i ett lappkast, säger Elias Aguirre (S) kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Vill främja kulturminnesmiljön

Det är Riksantikvarieämbetet som beslutat att skyddet för Tuna kungsgård, en sedan länge kulturminnesmärkt gård utanför Ekängen som Statens fastighetsverk äger, ska utökas. Skyddet, ett så kallat landskapsskydd, är menat att främja kulturminnesmiljön.

Linköpings kommun menar att övriga parter inte lyssnat på deras invändningar innan beslutet togs. Elias Aguirre menar även att det inte är säkert att Riksantikvarieämbetet har befogenheten att hindra deras bygge.

– Staten måste bestämma sig, vill man se kommunerna lösa bostadskrisen eller inte? säger Elias Aguirre.

”Blir som en ö”

I samband med samrådsprocessen kring kommunens byggnadsplaner hade inte statens fastighetsverk nåt att anmärka på. Tvärtom hette det då att det kunde finnas möjlighet för kommunen att köpa av staten. Därför kommer beslutet om att istället skydda hela området som en överraskning för kommunen.

Själva området Roxtuna berörs inte av beslutet och därför har kommunen möjlighet att genomföra sina byggplaner där, dock är det i dagsläget inte aktuellt.

– Det går inte att utveckla, då skulle det blir som en ö av bostäder i det området, säger Elias Aguirre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer