Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ulf Wigh

Skredvarning mellan Norrköping och Kolmården orsakade nytt tågstopp

Uppdaterad
Publicerad

Det var under flera timmar på fredagen stopp i tågtrafiken mellan Norrköping och Stockholm. Detta till följd av att en varningssignal om jordskred gått av vid Getå strax nordost om Norrköping. Strax innan klockan tre på fredagen var felet avhjälpt och rälsen öppnades för tågen återigen.

Det var den trafik som går via Nyköpingsbanan som påverkades och stationerna Norrköping C, Kolmården, Nyköping C, Vagnhärad, Södertälje Syd, Flemingsberg och Stockholm C.

”Funnit felområdet”

Trafikverket meddelade på fredagsmorgonen att det förekom inställda avgångar och förseningar. Sedan 09-tiden var personal på plats och felsökte.

– Vi har funnit felområdet. Det är en sträcka på tre kilometer där det finns fyra varnare. En av dem har löst ut, säger Katarina Wolffram på Trafikverkets presstjänst.

Strax innan klockan 12 kunde myndigheten meddela att man funnit vad felet är och påbörjat reparation. Vad orsaken är till felet är oklart, men enligt Trafikverkets presstjänst ser det inte ut att vara speciellt allvarligt.

Påverkar kuststräcka

Den här typen av automatiska varningar för skred finns just i områden där risken är större, exempelvis i Getå där spåret går längs en brant slänt.

Getåolyckan 1918. Foto: SVT

Vid Getå inträffade den hittills allvarligaste tågolyckan i Sveriges historia. Enligt Järnvägsdatas sajt omkom minst 42 personer i den olyckan som inträffade 1 oktober 1918. Det var ett jordskred som gjorde att ett lok och tio vagnar spårade ur och fattade eld.

Tågen passerar igen

Strax före klockan 15 på fredagen uppger Katarina Wolffram vid Trafikverkets presstjänst att tågen åter rullar hon berättar också att det hela handlar om ett tekniskt fel.

– Det var en skredvarning som lösts ut, en av de här slingorna med kännare på har varit trasig och en kabel var avgrävd, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Tekniken har nu lagats och tågen kan åter passera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.