Stina Sjödin, chef lokalförsörjningen Kriminalvården Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Nytt stort häkte byggs i Norrköping – blir del av fängelsesatsning

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården har beslutat att bygga ett nytt häkte med cirka 180 platser i anslutning till den anstalt som planeras på Kvillingeslätten utanför Norrköping.

Beslutet innebär att det befintliga häktet som idag finns vid polishuset i centrala Norrköping på sikt stängs.

– Vi har i dag en väldigt pressad situation med ständigt hög beläggning. De nya häktesplatser som Kriminalvården nu planerar att ta fram blir ett mycket välkommet tillskott, säger Michael Romanovic, chef för häktet i Norrköping i ett uttalande.

Blir ett multifängelse

SVT Nyheter Öst berättade nyligen om planerna för den nya anstalten. Kriminalvården beskrev redan då planerna på ett multifängelse med både säkerhetsklass 1 och 2 samt ett häkte.

Anläggningen ska bli mer personaleffektiv genom en rad tekniska lösningar i anstaltsmiljön.

– Många andra länder jobbar med betydligt högre grad av automatisering och digitalisering. Vi behöver ta lärdom av dem och se hur vi kan arbeta med det i svensk kriminalvård, sa Stina Sjödin chef lokalförsörjningen på Kriminalvården då.

Klart år 2031

Det nya häktet beräknas ge cirka 140 arbetstillfällen och ska tas i bruk successivt från 2029, och vara färdigställt 2031.

Enligt planerna ska det finnas 150 celler där 20 procent har plats för två intagna. Det innebär cirka 180 platser vilket gör det till landets fjärde största efter häktena i Göteborg, Sollentuna och Kronoberg.

Hör mer om det nya fängelset i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Hör Stina Sjödin, chef lokalförsörjningen Kriminalvården, berätta mer om planeringen av det nya storfängelset som ska byggas på Kvillingeslätten utanför Norrköping. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.