Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rut Larsson fattade tycke för fallskärmshopp i 90-årsåldern. Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Här hoppar 103-åriga Ruth fallskärm – och slår världsrekord

Uppdaterad
Publicerad

På söndagseftermiddagen var det dags: en domare från Guinness rekordbok var på plats när Rut Larsson från Mjölby skulle bli den äldsta i världshistorien som hoppat fallskärm.

När Ruth Larsson var i 90-årsåldern ville hon lära sig mer om flygning och började testa saker som skärmflygning, segelflyg och att åka ballong.

År 2019 gjorde hon sitt första fallskärmshopp, 101 år gammal. Men något världsrekord blev det inte, för ett par månader innan hade amerikanskan Kathryn Hodges hoppat, 103 år och 129 dagar gammal.

Nerver av stål

När det närmade sig avfärd verkade Rut Larsson lugn.

Oroar du dig lite?

– Nej, ner kommer jag alltid, svarar hon.

Nytt världsrekord

Nu har Ruth Larsson passerat den respektingivande åldern och var vid 14-tiden på söndagen redo att ta över världsrekordet, på samma plats där hon hoppade för tre år sedan, strax utanför Motala.

Den förste svensk som genomförde ett fallskärmshopp var Axel Raoul Thörnblad 1920, då var Rut Larsson två år gammal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på ett svindlande hopp när Rut Larsson blir världsrekordstagare – 103 år gammal. Foto: Joppe de Kort/Linköping fallskärmsklubb

Följ med när Ruth Larsson hoppar – och blir världsrekordstagare – i klippen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.