Hör Hanna Zimmerman och Tove Lundberg berätta om nya skolan och se bilder från invigningen av Bråvallagymnasiet. Foto: Daniel Söderqvist/SVT

Nytt yrkesgymnasium invigt i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Norrköpings nya gymnasieskola, Bråvallagymnasiet, där de flesta yrkesinriktade program samlats. Tidigare år har det varit svårt att fylla upp alla platser, så har det inte varit i år. Bortsett från några platser på industriprogrammet är samtliga program fyllda. Andelen tjejer som söker sig till de yrkesinriktade programmen har också ökat.

– Jag tycker att det är väldigt kul att jobba praktiskt, därför valde jag det här programmet, säger Hanna Zimmerman, som går sista året på Bråvallagymnasiet.

Hennes klasskamrat Tove Lundberg håller med, och tillägger.

– Det känns bra att vara garanterad ett jobb efter skolan. Det känns som en bra säkerhet.

Foto: SVT

Rektor Jörgen Strömberg har sett fram emot dagen då det nya gymnasiet skulle invigas och han säger att det finns många fördelar med att ha alla program under samma tak.

– Skolan blir som ett kompetenskluster internt och att man kan ta del av varandras kompetenser, men även externt för företagare och branschen att hitta till oss och få ut så mycket som möjligt av ett samarbete.

”Leder till jobb”

Tidigare år har det varit svårt att fylla alla platser på de yrkesinriktade programmen på gymnasierna, men så har det inte varit på Bråvallagymnasiet.

– Det finns olika förklaringar till det. En är att elevkullarna nu är större, men sedan är det väl allmänt känt att det leder till jobb, säger Jörgen Strömberg.

Utbildningsministern

Med på invigningen fanns också utbildningsminister Annika Ekström (S) som menar att yrkesprogrammen på gymnasierna är väldigt viktiga och att en uppgift för regeringen är att se till att det finns platser för yrkesprogrammen runt om i hela landet.

– Det måste till en bättre regional samverkan mellan kommuner och fristående skolor, men sedan måste också arbetsgivarna öppna upp sina arbetsplatser för praktik och jobba med arbetsmiljön så att ungdomarna söker sig till de här jobben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet