Soldater från Gotlands regemente på Tofta skjutfält. Arkivbild. Foto: Patrik Widegren /SVT

ÖB vill snabba på den militära förstärkningen av Gotland

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen lämnade överbefälhavare Micael Bydén över Försvarsmaktens militära råd till regeringen om hur Sveriges militära förmågor ska utvecklas framåt.

Klart är att man vill se en avsevärd förstärkning av stridsgrupp Gotland. Och det i ett snabbare tempo än vad som tidigare varit tänkt.

I stort var det inga nyheter som presenterades av ÖB idag för Gotlands regementes chef Magnus Frykvall.

– Men att man vill utöka dagens reducerade pansarbataljon till att bli en fullständig var en nyhet. En mycket positiv sådan.

Gotland

Försvarsmakten vill förutom det påbörja utvecklingen av flera armékompanier på ön; ett luftvärnskompani, ett ingenjörkompani, ett artillerikompani, ett lednings/sambandskompani, samt en reducerad underhållsbataljon.

Tidsramen för förstärkningarna på ön är satt till att ske under perioden 2024 till 2030.

Magnus Frykvall, chef för Gotlands regemente. Foto: SVT

Sedan i våras så ligger det ett beslut om investeringar på 1,6 miljarder kronor för att rusta upp regementets område med bland annat en ny kasern, en vårdmottagning, en matsal och maskinhallar för fordon. Men dessa byggen är bara i sin startfas.

Hur ska ni få plats med all materiel och personal som en sådan här satsning kräver?

– Vi får helt enkelt se till att ha förmåga att ta emot det som kommer. Och det kommer att krävas att en del infrastruktur finns på plats, säger Magnus Frykvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet