Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Gerhardsson, chef P4 Kvarn. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Livsfara – obehöriga på skjutfält tre gånger i år

Publicerad

Hittills i år har det skett tre incidenter med personer som befunnit sig på militärens övningsfält under pågående övning. Nu går chefen för P4 Kvarn ut och varnar allmänheten.

– Vi måste ut och informera så att vi får ett stopp på det här, säger Pär Gerhardsson, chef på P4 Kvarn.

När skjutfältet i Kvarn, öster om Motala, används för skjutövningar så stängs fältet av med bommar med varningsskyltar. Trots detta har alltså personer ur allmänheten gått in på området med tillträdesförbud. Senast hände det för några veckor sedan. Per-Olof Eriksson var övningsledare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Övningsledare Per-Olof Eriksson Foto: Mikko Lindskog/SVT

– Efter att vår skjutning var slut stötte jag på en obehörig, som vandrat runt i mitt riskområde i säkert en timme, berättar Eriksson.

Personen ifråga hade befunnit sig i skjutriktningen och kunde alltså ha skadats eller till och med dött. När militären inte övar olika former av skjutning så är det faktiskt tillåtet att röra sig både på vägar och i naturen inom skjut- och övningsfältet.

Den som går in på området har dock skyldighet att informera sig vid de informationstavlor som finns där vägar går in i området. Vid skjutövningar är det dock totalt tillträdesförbud. Numera väljer Försvarsmakten att polisanmäla alla överträdelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer