Ödeshög – Vindkraft skapar osämja

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska tiodubbla den elkraft som produceras av vindkraftverk. Det har riksdagen bestämt.

Men fler vindkraftverk skapar konflikter och osämja ute i Sveriges kommuner. Det visar sig bland annat i Ödeshög.

– Vi tycker det är alldeles för nära. Dels skuggar det, dels det hårda ljudet. Det låter som ett reaplan, säger Doris Karlsson i Ödeshög.

Det är drygt 300 meter mellan vindsnurran och Doris och Runes hus. Nu har Ödeshögs kommun bestämt att det ska göras ljudmätningar här för att kontrollera att bullret inte är högre än tillåtet.

– Helst vill vi att det ska stannas eller flyttas, säger Doris Karlsson.

Verket är det första i Ödeshögs skogar. Ägaren är lantbrukaren Peter Karlsson.

– Vi ska göra ljudmätningar. Då kommer alla att inse att vi uppfyller de regler som finns. Jag är övertygad om att vi kommer få acceptans, säger Peter Karlsson.

Men hittills har vindkraften mest orsakat ilska. Speciellt sedan det häromåret på kort tid kom in 60 byggansökningar, berättar vindkraftsvännen Bengt Gustafsson.

– Det blev nog lite olyckligt. Jag tror att många blev lite chockade när det kom så många på en gång. Jag tror det är en stor bov i dramat, säger Bengt Gustafsson.

En lokal protestorganisation bildades. En av medlemmarna är faktiskt miljöpartist: Håkan Strotz, vars företag erbjuder naturturism i just de skogar där nya vindsnurror kan bli aktuella.

– Det jag försöker säga är att vi måste titta på naturresurserna. Och där är vind en av de resurser vi har. Ett annat är fritidsområden. Vi behöver andningshål och de måste vi beakta, likväl som naturturism, säger Håkan Strotz (MP).

Regeringen – den vill tiodubbla vindkraftselen. Och pressar på kommunerna att snabba upp hanteringen av tillstånd.

– Jag tror det är bra att vår miljöminister påskyndar processen, som trots allt måste ske på kommunnivå. Det ger lite hjälp på traven och en fingervisning om hur viktigt det här är, säger Peter Karlsson.

Men vindkraftsförespråkarna funderar förstås också på hur man ska få folk att acceptera vindsnurrorna.

– Det kanske ska vara någon del av produktion som går till kommunen, så att alla kan få nytta av det. Då kanske det blir mer accepterat, tror Bengt Gustafsson.

Nu pågår arbetet med att ta fram en tydlig vindkraftsplan för Ödeshög. En uppskattning är att det i slutändan kan bli allt mellan 10 och 30 nya snurror beroende på hur hårda regler som antas av kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.