Foto: SVT

Oenighet om priset på Ostlänken

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun vill gräva ner järnvägen genom staden, men kostnaden för detta är kommunen och Trafikveket oense om.

Politikerna i Linköping var eniga vid dagens presskonferens, från vänster till höger. En enad front anses behövas inför förhandlingarna om Ostlänken, så att Linköping får vad man betalar för.

Kommunpolitikerna vill gräva ner järnvägsspåret i en tunnel när Ostlänken kommer till staden. En sådan lösning kostar dock mycket pengar. Idag presenterade kommunen beräkningar som hamnar mellan 10,7 och 12,4 miljarder kronor.

När SVT Östnytt pratar med Trafikverket så hamnar siffran istället på 14,9 miljarder. Samtidigt finns ett helt annat förslag som kostar 9 miljarder, men då handlar det istället om att dra järnvägen på en bro genom Linköping.

2017 står det klart hur det blir. Då ska det också vara klart hur mycket Linköpings skattebetalare måste skjuta till för Ostlänkens dragning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer