Handläggningstiderna för vapenanalysärenden har förbättras hos NFC. Foto: Maja Suslin/TT

Ökad bemanning vid NFC ger snabba resultat

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har långa handläggningstider hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping varit stora problem.

Men sedan en tid tillbaka har ett omfattande förbättringsarbete pågått, och verksamheten utvecklas nu i rätt riktning.

En bakgrund till de långa handläggningstiderna var att många vapenanalysärenden blev liggande när flera handläggare slutade för fyra år sedan. En annan orsak är att den tekniska bevisningen blivit allt viktigare och det finns domstolar som ställer väldigt höga krav på teknisk bevisning.

Men för att förbättra handläggningstiderna har man under de senaste åren kraftigt ökat personalstyrkan vid hela NFC.

NFC hette tidigare SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium) och utför laboratorieundersökningar åt polis och åklagare. Antalet medarbetare har växt ifrån 380 stycken (jan 2015) till dagens ca 450 medarbetare, vilket har gett avtryck i verksamheten.

”Vapengruppen redovisar nu ett resultat långt över prognos. De har sänkt sina handläggningstider varje månad sedan oktober 2015”, skriver Lena Klasén, chef för NFC i deras egna tidning ”Kriminalteknik”.

Är idag världsledande

Det är inte bara handläggningstiderna vid vapenanalysärenden som har förbättrats. Även ärenden vid droganalyser går nu snabbare.

”Droganalyssektionen kan nu visa att 50 procent av sektionens antalet inkommande ärenden avslutas inom fyra dagar. Vi är idag världsledande på korta handläggningstider på personprover och droganalyser”, skriver chefen Lena Klasén vidare i sitt brev i tidningen.                                                                                     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.