Foto: TT

Ökad militär närvaro på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Sjömålsrobotar kan komma att placeras på Gotland när alliansen vill öka resurserna till det svenska försvaret.

De fyra allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet, vill på sikt ge försvaret ökade resurser med 5,5 miljarder kronor årligen från 2015.

Pengarna ska bidra till att öka den militära närvaron i Östersjön och på Gotland. Under en pressträff på tisdagen så framkom att alliansen vill placera sjömålsrobotar på ön.

– Vi ger överbefälhavaren ett uppdrag att titta på de nya sjömålsrobotar som kommer att anskaffas, att återinföra en fast basering på Gotland för dessa, säger Jan Björklund.

”Kraftigt utöka närvaron”

Östersjön och Gotland är huvudfokus när alliansen nu presenterar sitt förslag på ökade resurser till försvaret. Regeringspartierna vill se att mycket av övningsverksamheten med förbanden sker på Gotland.

– Vi ska kraftigt utöka närvaron på Gotland. Det ska ske genom att mycket av övningsverksamheten med förbanden sker på Gotland, både för att man då får beredskapen men också för att man tränar sig på att genomföra insatser på Gotland, säger Jan Björklund.

Mer till havs

Alliansen vill också ge förutsättningar för att kunna vara mer till havs med försvarets Visbykorvetter, och samtidigt öka antalet flygtimmar med stridsflygplanet Jas över Östersjön.

F17, flygflottiljen med säte utanför Ronneby i Blekinge, ska också få mer resurser för att kunna ”öka sin närvaro” på visbybasen, enligt Jan Björklund.

”Ett positivt besked”

Försvarsdebattören och moderaten Rolf K Nilsson på Gotland är försiktigt positiv till alliansens utspel.

– Jag tycker att det är ett positivt besked med det finns lite väl många brasklappar i det hela, till exempel finansieringen. Sedan pratar man fortfarande om att flytta hit förband när det smäller, det räcker inte, säger han.

Att ÖB nu ska undersöka möjligheterna att placera sjömålsrobotar på ön är bra säger Rolf K Nilsson.

– Det är ju jättebra om det blir så. De kommer förmodligen att vara flexibla att användas runt om på ön, och då behövs det ju fast personal här.

”Börjat vakna”

Gotländske riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S) tycker det är bra att alliansen nu börjat vakna till som han uttrycker det.

– Exakt hur det ska se ut återstår ju att se. Men att man nu är beredd att använda Gotland på ett militärstrategiskt sätt är något som vi också efterlyst tidigare och det är bra att man nu är överens om detta, säger han.

Politisk uppgörelse

Christer Engelhardt framhåller att det är viktigt att en långsiktig politisk uppgörelse görs om försvaret.

– Vi kan också tänka oss att se över försvarsanslagen och att öka den militära förmågan på och omkring Gotland. Men vi är noga med att poängtera att försvarsberedningen sitter och arbetar just nu. Den ska politiskt tillsammans med försvaret komma fram till de bästa strategiska bedömningarna och det är kanske för tidigt idag att prata om specifika materiel och vapenslag, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.