Arkivbild. Foto: Jessica Gow/ Scanpix

Ökad risk för elbrist – frånkoppling en sista utväg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland presenterade på fredagen en lägesbild över energisituationen. De ser en ökad risk för att elen kan behöva kopplas bort för att skydda kraftnätet under den här vintern.

– Om elen behöver stängas av så kommer du märka det som ett vanligt strömavbrott. Det är en tillfällig åtgärd som troligtvis kommer pågå under några timmar. Ett strömavbrott kan alltid hända och är något som du alltid behöver vara förberedd på, säger Jens Gottfredsson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Minskade leveranser av naturgas från Ryssland samt bekymmer med kärnkraften i Frankrike tillsammans med avstängda reaktorer i Sverige minskar marginalerna i kraftsystemet, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Uppmaningen från myndigheten är att konsumenterna fortsätter spara el och sprida ut användningen av den över dygnet.

Vid en eventuell frånkoppling kommer undantag göras för användare som anses samhällsviktiga. Människors liv och hälsa har högst prioritet.

De senaste månadernas förbrukningssiffror av el visar på en minskning av elanvändning i Sverige med 6,3 procent i oktober och preliminärt 8 procent i november jämfört med samma månader under 2021, enligt Energimyndigheten. Om trenden håller i sig under kommande månader minskar antalet timmar då Sverige har ett importbehov av el från 150 till 30 timmar. Det kan dock förändras utifrån andra faktorer som exempelvis att Oskarshamn 3 tillfälligt stänger ned.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.