Närings- och innovationsminister, Mikael Damberg (S), berättar hur den tekniken fungerar för att hitta nya grundvattentäkter. Foto: SVT

Helikopter och magneter ska hitta okända grundvattentäkter

Publicerad

I slutet av maj ska SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, börja söka efter hittills okända grundvattentäkter i bland annat Östergötland med hjälp av helikopter. Det avslöjade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) idag när han besökte Motala.

Bakgrunden är att man vill säkra mera grundvatten för framtiden efter några år med låga grundvattennivåer.

– Det är en spännande teknik som vi prövat tidigare på några platser bland annat på Gotland och som vi nu även vill prova här, säger Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter Öst.

200 meter ner i jorden

Med hjälp av helikopter och magnetfält ska SGU scanna ner i jorden efter grundvatten.

-  Man kan avläsa 200 meter ner i jorden om det finns möjligheter att hitta grundvatten. Tekniken gör det enklare och snabbare att hitta grundvattentäkter som man inte hade koll på tidigare säger Mikael Damberg (S).

Med hjälp av helikopter och magnetfält ska SGU scanna ner i jorden efter grundvatten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer