Allt fler vill bli familjehem

Uppdaterad
Publicerad

På socialkontoren i både Norrköping och Linköping har personalen märkt av en markant ökning av människor som vill öppna sina hem för flyktingar.

På en dag fick Norrköpings kommun in 33 intresseanmälningar från människor som önskade bli kontaktpersoner, familjehem eller jourhem för flyktingar.

Vanligtvis är det runt 20 personer som brukar dyka upp på informationsmötena. Och då är det kanske några få som sedan anmäler intresse.

– Intresset har absolut ökat. Vi märker att folk har tänkt tanken om att hjälpa till förut, men nu när det synts så mycket om flyktingkrisen i medier så aktiverar de sig, säger Karolin Skanetofth, familjehemssekreterare i Norrköping.

Alan engagerar människor

Även i Linköping har samtal från människor som vill öppna sina hem trillat in till socialkontoret. Där har personalen fått mer att göra sedan bilden på den treårige syriske flyktingpojken Alan spreds.

– Vi märker en kraftig ökning av människor som kontaktar oss och vill hjälpa till. Folk har insett att det är kris och katastrof efter att ha sett bilden. Det går inte att komma ifrån att man blir påverkad. Den kommer en så nära och man börjar tänka med hjärta och känslor, säger Yvonne Jakobsson, familjehemskonsulent på Linköpings kommun.

Hon berättar att socialkontoret numera får runt 20 samtal varje dag.

Måste ge upp sitt jobb

Vad ska man tänka på om man vill öppna sitt hem?

– Det beror på vilket uppdrag man vill ta på sig. Jourhem innebär att man blir anställd av kommunen och därmed ger upp sitt vanliga jobb. Man kan få ett samtal om att ta emot ett flyktingbarn inom en kvart och då behöver man kunna vara hemma, säger Karolin Skanetofth.

Vill man ha ett så kallat familjehem för ensamkommande flyktingbarn har man kvar sitt ordinarie jobb, men bör kunna vara hemma dagtid i början berättar hon.

– Det är alltid en omvälvande situation för barnen att komma till ett nytt hem. Vi vet inte alltid hur de reagerar och det måste de som tar emot dem vara förberedda på. Men det finns handledning och utbildning att få för dem som är intresserade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.