– Jag kan bekräfta att vi har haft utlandsregistrerade bilar och utländska personer som har kontaktat soldater och ställt frågor om vilka de är, vad de gör, och vilket förband de tillhör, säger Hans Håkansson, chef för hemvärnet, Gotlandsgruppen till SVT Nyheter Öst.
Försvarsmaktens ledning vill inte i detalj uttala sig om händelserna på Gotland men säger att man sett ett mönster de senaste åren.
– Det vi kan säga är att antalet rapporterade säkerhetsincidenter har ökat de senaste åren. Exempel på det är kontaktförsök, eller individer som rekogniserat kring våra skyddsobjekt och så vidare, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm.
Ökad aktivitet
Under tisdagen rapporterade SVT Nyheter om ökad spionverksamhet i norra Sverige.
– Varje vecka är det någon säkerhetshändelse som skett av mycket stor eller liten art, chef vid Militärregion nord till SVT.
Också på Gotland har antalet rapporter om sådan här verksamhet ökat.
– Vi har sett en ökad aktivitet under tiden som vi genomfört de här beredskapskontrollerna på ön, nu senast med förbandet från den operativa reserven. Sedan också i samband med den stora flygvapenövningen vi hade för två veckor sedan, säger Hans Håkansson.
”Vi vet vad ni gör”
Att utländska personer kommer fram helt öppet och ställer frågor låter inte så allvarligt, men enligt Hans Håkansson kan det finnas en tanke bakom detta.
– Vår uppfattning är att man gör sin inhämtning ganska öppet. Man kanske vill sända ett budskap att ”vi vet vad ni gör”, säger han och säger samtidigt att man också vet att det förekommer dold underrättelseinhämtning.
Händelserna rapporteras vidare av hemvärnsgruppen och hanteras sedan av särskild personal. Enligt Hans Håkansson får man aldrig något kvitto på vad de kommer fram till. Jesper Tengroth är dock försiktig med att säga att det självklart rör sig om spioneri.
– Om man har rapporterat det som man ska så är det en säkerhetsincident. Sedan måste man utreda och analysera den innan man kan slå fast vad det handlar om.
Hur många sådana händelser som ni utrett har rört sig om underrättelseinhämtning?
– Det kan jag inte svara på, jag har inte den detaljkunskapen. Dessutom är min bedömning att det är någonting som omfattas av sekretess och då kan jag i vilket fall inte kommentera det, säger Jesper Tengroth.
Uppmanar om extra vaksamhet
Som SVT berättade under tisdagen så går Försvarsmakten nu ut internt bland personalen med en uppmaning om extra vaksamhet mot misstänkt spionage.
Och i framtiden kan det även bli aktuellt med en telefontipslinje dit allmänheten kan ringa om de sett något avvikande eller misstänksamt kring militära skyddsobjekt eller militär verksamhet, precis som man nyligen infört i sydsverige.
– Alla måste börja inse att det är så här det ser ut nu, att det här faktiskt sker i Sverige och vi måste ta det på största allvar, säger Mikael Frisell.