”Det är klart att det är ledsamt när det är så många som behöver hjälp,” säger Ursula Thienemann, verksamhetschef beroendekliniken i Norrköping. Foto: Carl Larsson/SVT

Kraftigt ökat tryck på beroendekliniken i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på missbruksvården i Östergötland ökar kraftigt, framför allt i Norrköping.

Nya siffror visar att antalet besökare på beroendeenheten i Norrköping ökat med över 25 procent förra året, jämfört med 2015.

– Vi träffar mycket fler ungdomar än vi gjort tidigare, vi ser till exempel att cannabisbruket ökar betydligt. Fentanyl är också en drog som har gått upp och ner och som ibland ungdomar far riktigt illa av. Det är jättefarligt, säger Ursula Thienemann, som är verksamhetschef vid beroendekliniken i Norrköping.

Allt fler behandlas för drogberoende

Men både unga och vuxna behandlas på grund av drogberoende.

– Det är bra att människor får hjälp när de behöver, men det är klart att det är ledsamt när det är så många som behöver hjälp, säger Ursula Thienemann.

Öppenvårdsbesöken har ökat med 26 procent

I Norrköping har till exempel antalet öppenvårdsbesök ökat med 26 procent från 2015 till 2016. Samtidigt har beläggningen på slutenvården ökat med 28 procent samma period.

– Vi har fler läkarbesök, fler sjuksköterskebesök. Mer tryck på vår slutenvårdsavdelning. Så allting har ökat betydligt, säger hon.

Ökningen beror delvis på att Socialstyrelsen för drygt ett år sen ändrade sina riktlinjer, när det gäller behandling av personer med allvarligt beroende av heroin, morfin, opium och även smärtstillande läkemedel.

– Så nu får även dem som missbrukar syntetiska preparat, opioider ingå i det programmet (LARO). Det gör att det finns många fler som har möjlighet att få den vården hos oss här på beroendekliniken, säger Ursula Thienemann.

Extra pengar att bemöta behovet

För att klara det ökade trycket har missbruksvården inom regionen nu fått mer pengar.

– Vi kommer att anställa mer personal och kommer se till att vi får bättre lokaler så att vi kan hjälpa fler, säger hon.

Dessutom kommer öppenvården, jouren och slutenvården inom beroendekliniken i Norrköping hålla öppet hela sommaren.

TV: Se hela inslaget

Vilka signaler ska man se upp med?

– Om saker och ting inte är som vanligt. Att ungarna inte vill gå till skolan, eller är trötta väldigt mycket alltså att de beter sig på ett sätt som du som förälder inte är van att se. Då ska man alltid vara ihärdig och fråga öppet om de här sakerna. Våga fråga, säger Ursula Thienemann, avslutningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.