Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Anefur är presstalesperson vid polisregion Öst. I klippet berättar han mer om hur regionens personskydd märkt av gängkriget. Foto: Axel Brantemo/SVT

Gängkriget: Ökat tryck på polisens personskydd

Publicerad

Polisregion Öst märker ett ökat tryck på deras personskyddsverksamhet på grund av det pågående gängkriget som drabbat flera städer.

– Det är ett ökat inflöde av personer som är kopplade till våldsvågen, säger Marcus Anefur, presstalesperson.

Bops står för brottsoffer och personsäkerhetssektionen. På flera håll i landet har den verksamheten, inom de olika polisregionerna, fått mer att göra. Detta till följd av våldsvågen som dragit igenom Sverige under det senaste året.

– Region Öst är en av de regioner som har drabbats hårdast av den här våldsvågen, säger Marcus Anefur.

”Väldigt känsliga”

Det kan var allt från anhöriga till personer som deltar i gängkriget. Till exempel kriminella som vill hoppa av, eller personer som av andra anledningar har en hotbild som kan bli föremål för insatser från Bops.

Men när det gäller vilka insatser som kan bli aktuella är polisen väldigt förtegna kring sitt arbetssätt.

– Det här är en verksamhet hos polisen som vi inte kan prata så mycket om. Det här är ärenden som är väldigt känsliga och pratar vi om åtgärder går vi in på våra arbetsmetoder och det kan vi tyvärr inte göra, säger Marcus Anefur.

Ett exempel på insatser som polisen kan göra för att skydda utsatta är att fatta beslut om fingerade personuppgifter, vilket innebär att man får nya identitetsuppgifter som personnummer och namn.

Hör mer om Bops verksamhet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.