Annelie Almérus (M). Foto: Moderaterna

Oklart hur domen påverkar politiken i Motala

Uppdaterad
Publicerad
Under dagen föll hovrättens dom mot Motalas kommunalråd Kåre Friberg. Domen räcker för att kunna avsäga honom, men det är i nuläget oklart när och om det kommer ske.

Under tisdagen stod det klart att hovrätten dömer Motalas kommunalråd Kåre Friberg för våldtäkt och grov fridskränkning till 2,5 års fängelse. Om domen skulle vinna lagakraft innebär det att han nu kan avsättas.

– Vi vet inte om den är slutgiltig eller ej. Vi får se om det blir överklagan eller om domen accepteras. Vi kommer att fortsätta som vi har gjort nu i ett halvår tills dess, säger Kenneth Söderman (L), vice ordförande för kommunstyrelsen som nu gått in som ordförande under tiden Kåre Friberg varit häktad.

”Räcker för att kunna avsätta honom”

I februari tidigare i år stod det klart att Annelie Almérus (M) utsetts av moderaterna att ta över posten som ordförande för kommunstyrelsen i Motala.

– Om den här domen fastställs räcker det för att vi ska kunna avsätta honom, säger Annelie Almérus (M).

Politikerna i Motala har inte haft någon kontakt med Kåre Friberg sedan innan tingsrättens dom föll.

– Innan tingsrättens dom brevväxlade vi och diskuterade, men annars har vi inte haft någon kontakt efter det. Kontakten handlade mest om att försöka få honom att avsäga sitt uppdrag så vi kan fortsätta som det var tänkt från början. Men det har inte lyckats, säger Hans Tevell (M), gruppledare för moderaterna i Motala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunalråd i Motala dömd

Mer i ämnet