Linda Bredahl från Autismföreningen och kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg har helt skildra bilder av hur förändringen kommer att påverka dem som har boendestöd. Foto: SVT

Oklart vad förändringen innebär

Uppdaterad
Publicerad

”Däremot kanske du inte kan få veta i förväg vem av boendestödjarna i ditt team som kommer.” Så står det i det informationsbrev som Norrköpings kommun har skickat ut. Men enligt kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg är det fel: – Det ska inte vara några tveksamheter vem det är som kommer, säger hon.

Många av dem som har boendestöd behöver tydligt veta vad som gäller, långt i förväg. Men när boendestödet nu ska förändras i Norrköping är förvirringen stor kring vad som egentligen gäller.

I videon här ovanför kan du se vad Linda Bredahl från Autismföreningen och kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg tror att förändringen kommer att innebära i praktiken – två helt skilda bilder.

Brev skickade ut

Tjänstemännen skickade ut ett brev där det stod att man skulle få nya boendestödjare. Och man kan inte ens vara säker på att få veta i förväg vem i teamet som kommer, enligt brevet.

Det här brevet skickades ut till alla som har boendestöd i Norrköpings kommun. Foto: SVT

Det här ledde till stor oro bland de som har boendestöd.

”Brevet var olyckligt”

Men nu backar den ansvariga politikern Eva-Britt Sjöberg (KD) och säger att det som stod i brevet är fel.

– Det har varit lite otydligheter kring det, men det ska ju inte vara några tveksamheter vem det är som kommer, säger Eva-Britt Sjöberg.

Så det som stod i brevet var fel?

– Ja det brevet var mycket olyckligt.

Linda Bredahl, från Autism och Aspergerföreningen i Östergötland, är väldigt kritisk mot att Norrköpings kommun förändrar boendestödet så snabbt. Foto: SVT

Men vad är det egentligen som gäller? Linda Bredahl från Autism- och Aspergerföreningen säger att hon fortfarande har fått information om att man inte kommer att veta långt i förväg vem som ska komma och ge stödet. Där har Eva-Britt Sjöberg och Linda Bredahl två helt olika versioner.

En del måste byta boendestödjare

Förändringen innebär att boendestödjarna kommer att delas in geografiskt och det kan innebära att man måste byta boendestödjare.

– Flera av våra medlemmar har sagt att de inte kommer att orka ta emot nya personer, säger Linda Bredahl.

”Ska inte behöva förlora alla”

– Då får man ju organisera det så att man inte förlorar alla sina stödjare, säger Eva-Britt Sjöberg.

Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd i Norrköpings kommun, hoppas att oron kommer att lägga sig och att förändringen visar sig bli bra på sikt. Foto: SVT

Med den nya organisationen är tanken att man ska kunna möta flera olika personer i det geografiska teamet. En tanke med det är att det ska bli mindre sårbart om en boendestödjare är sjuk. Men Linda Bredhal säger att alla medlemmar inte klarar sådana byten.

– Man klarar inte av att möta många olika, utan man kanske bara klarar av att träffa en boendestödjare.

”Förutsätter att man utgår från det”

Eva-Britt Sjöberg säger att tanken är ju att de flesta ska kunna träffa olika personer i teamet.

– Och då kan det ju vara att man får möta fler än två. Men har man behov av bara en enda då förutsätter jag att man utgår från det när man planerar den här förändringen, säger Eva-Britt Sjöberg.

Genomförs om bara tre veckor

Den 26 november ska förändringen vara genomförd. Den 5 november ska man få veta vilka personer som blir ens nya boendestödjare – och vilka man får behålla som man känner igen sedan tidigare.

SVT kommer att återkomma och berätta hur förändringen blir i praktiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer