Parasiten Cryptosporidium Foto: Wikicommons

Flera drabbade av magparasit – utredning påbörjas

Uppdaterad
Publicerad

Parasiten Cryptosporidium kan orsaka svåra buksmärtor och vattniga diarréer, tillika huvudvärk och feber. Nu har antalet bekräftade fall av sjukdomen plötsligt ökat, vilket har fått Folkhälsomyndigheten att påbörja en utredning.

– Vi ser fler fall än vanligt, vilket vi har reagerat på. I vanliga fall har vi mellan 20 och 70 fall i november, men redan nu (14 november) har vi haft över 100 fall, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till TT

Östergötland är en av de regioner där man sett en ökning av antalet Cryptosporidiuminfektioner.

– Vi har en liten ökning här också. Men det varierar lite från år till år. Vi har börjat fundera över vad skn kan vara smittskälla till det, säger Magnus Roberg, Hygienöverläkare vid region Östergötland.

Skickar ut enkäter

Enligt honom har man sett fler fall i Linköping än i övriga delar av länet.

– Vi funderar om det kan vara något livsmedelsinblandat. Vi kan komma att skicka ut enkäter till de som haft diagnosen och fråga vad de ätit och druckit innan de insjuknat, säger Magnus Roberg.

Infektion med Cryptosporidium är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer