Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ju mer de akuta flödar över ju färre kan bli opererade för andra ingrepp som man står och väntar på, säger Pia Olofsson, verksamhetschef på hand- och plastikkirurgiska kliniken i Linköping. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Fler söker vård efter misslyckade skönhetsoperationer: ”Ansträngt läge som blir än mer belastat”

Uppdaterad
Publicerad

Pia Olofsson är verksamhetschef på hand- och plastikkirurgiska kliniken i Linköping. Hon och hennes kollegor har noterat en kraftig ökning av patienter som söker akut vård på grund av komplikationer efter skönhetsoperationer. Det är främst operationer som har utförts utomlands.

Allt fler söker vård på grund av misslyckade skönhetsoperationer och belastar en redan ansträngd vård.

– Vi har ett ansträngt läge med vårdplatser då att vi har personalbrist och då kommer ytterligare patientgrupper in som ibland behöver inneliggande vård. Ibland behöver de till och med intensivvård och behöver opereras om i akuta lägen, säger Pia Olofsson.

Linköping

Försenar annan vård

Nyligen gjorde tidningen Sjukhusläkaren en granskning som visar att flera verksamhetschefer i landet vittnar om hur misslyckade kosmetiska ingrepp tränger undan annan viktig vård. Fortsätter den här gruppen att öka kommer det få ännu större påverkan och riskerar öka väntetider för dem som redan står i kö för operation, till exempel på grund av en förslitningsskada.

– Ju mer de akuta flödar över, ju färre kan bli opererade för andra ingrepp som man står och väntar på, säger Pia Olofsson.

Hon poängterar samtidigt att vårdens uppgift är att hjälpa alla patienter som behöver vård, oavsett orsak. Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet