Joakim Righammar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Righammar är biträdande säkerhetsskyddschef och enhetschef vid Kriminalvården. I klippet berättar han mer om de olämpliga kontakterna. Foto: Axel Brantemo/SVT

Olämpliga kontakter mot kriminalvårdare ökar kraftigt

Publicerad

Incidenter gällande olämpliga kontakter mellan dömda och Kriminalvårdsanställda har ökat kraftigt de senaste åren – det visar en ny rapport från Nyhetsbyrån Siren.
– Möjligheten för hot eller otillåten påverkan ökar , säger Joakim Righammar, enhetschef.

Statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit del av visar att rapporterna om otillbörliga kontakter ökat ordentligt de senaste åren – från 157 stycken år 2022 till 366 förra året.

– Vi har idag många fler klienter och vi har också väldigt mycket mer personal. Det innebär att vi har fler kontakter hela tiden, säger Joakim Righammar som är enhetschef och biträdande säkerhetsskyddschef vid Kriminalvården med huvudkontor i Norrköping.

Allt från vykort till vänförfrågan

Enligt rapporten kan kontaktförsöken ske på olika sätt. Det kan handla om allt från att en dömd lägger en lapp i en anställds postfack, till att en anställd får en vykort till sin hemadress eller en vänförfrågan på Facebook.

– Det kan se jätteolika ut. Men generellt sett är det kontakter utanför de vanliga arbetsrutinerna, säger Joakim Righammar.

”Hotfull karaktär”

Men samtidigt är det inte säkert att alla kontakter sker med ont uppsåt – enligt rapporten tycks flera av kontakterna ha tagits från dömda för att man tyckt att en anställd varit schysst, eller för att man vill berätta hur det går för en efter frigivning.

– Men det finns också en mindre del som är av en mer hotfull karaktär där man vill påverka och få till en förändring i ett beslutfattande eller liknande, säger Joakim Righammar.

Se mer i klippet ovan.

Rapporterade händelser med otillbörliga kontakter:

2022: 157
2023: 240
2024: 366

*Siffran avser samtliga av Kriminalvårdens regioner, inklusive Nationella transportenheten. Störst ökning har skett inom region Väst.
Källa: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.