Många vill brygga sitt eget öl

Publicerad

Att brygga sin egen öl har de senaste åren blivit mycket populärt i Sverige. I Motala hölls det i förra veckan en kurs i hur man ska gå tillväga. Och det var inte bara ölen som puttrade och jäste i lokalen, utan även intresset hos deltagarna.

– Det är jättespännande, och lite svårt. Men nu går det bra, det går mycket fortare att brygga öl än vad jag trodde, säger Anna Lantbom, en av deltagarna i ölbryggarkursen.

”Det ska vara genuint och naturligt”

Det var ett hårt tryck på kursen i Motala. Så pass hårt att det kommer att hållas en till. Och det är inte bara i Östergötland som intresset är stort, idag finns det omkring 550 alkoholdryckstillverkare i hela landet. Det motsvarar närmare 2 500 personer som arbetar inom den småskaliga dryckesproduktionen. Men varför denna hype, och vad beror intresset på?

– Jag tror att folk mer och mer idag vill göra saker från grunden. Allt från sylt till öl. Man vill inte ha de här halvfabrikaten längre, man vill veta vad som finns i maten och drycken. Det ska vara genuint och naturligt, och det gör att det skapas ett stort intresse runt det här helt enkelt, berättar Patrik Fors, handledare för kursen.

Det är ett stort intresse för att lära sig brygga sitt eget öl. Foto: SVT

Startade som en hobby

Patrik Fors är också en av de många svenskar idag som har startat ett eget mikrobryggeri.

– Egentligen var det en hobby från början. Hembryggning som eskalerade och sen började jag fundera på att starta just ett bryggeri. Och på den vägen är det helt enkelt. Det är otroligt kul att experimentera med smaker och nya ölsorter. Och öl är gott – förstås!

Det blir många flaskor som ska få en kapsyl. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer