Foto: TT

Omfattande kritik mot anstalten i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Utformningen av lokalerna gör att intagna blir mer begränsade och har för lite meningsfulla sysselsättningar. Det är en del av den kritik som JO nu riktar mot kriminalvårdsanstalten i Visby skriver helagotland.se.

Det är efter en inspektion i slutet av förra året som anstalten i Visby nu får kritik av Justitieombudsmannen (JO). Kritiken gäller bland annat bristen på meningsfulla sysselsättningar för de intagna och brister i lokalerna som gör att de intagna blir mer begränsade än de borde vara.

– Det är naturligtvis aldrig kul med kritik. Men det är tråkigt att det inte framgår att vi har jobbat under lång tid för att hitta lösningar på problemen, säger kriminalvårdschefen på Gotland Marita Olsson till helagotland.se.

Inte åtgärdat tidigare brister

Mycket av kritiken riktas också mot att anstalten inte åtgärdat påpekanden som gjordes vid en inspektion för fyra år sedan. JO säger att det är ”oacceptabelt att Kriminalvården alltjämt bedriver anstaltsverksamhet under de förhållanden som råder”. 

– Vissa saker är befogade att jobba vidare med, men vi har också jobbat för förbättringar och jag tycker att man kunde haft med områden som förbättrats också, säger kriminalvårdschefen Marita Olsson till helagotland.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.