Omflyttningskarusell för boendestödjarna i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Autism- och Aspergerföreningen är kritisk till beslutet att flytta runt boendestödjarna i Norrköping. För många är boendestödjarna en livlina för att klara vardagen – och beslutet har skapat så stor oro att en del till och med har uttryckt självmordstankar.

Norrköpings kommun har beslutat att boendestödjarna ska organiseras på ett nytt sätt.

Specialistteamen försvinner

Idag finns det specialistteam med personal som är experter på olika diagnoser. Det finns till exempel en grupp som har stor kunskap och erfarenhet av just neuropsykiatriska diagnoser som Asperger syndrom, autism och adhd.

Norrköping

Men nu ska det här göras om.

Vill minska restiden

Specialistgrupperna ska inte finnas kvar längre. Utan istället ska boendestödjarna delas in geografiskt utifrån olika områden i kommunen.

Syftet är att minska restiden och i samband med förändringen så försvinner 20 boendestödjare som omplaceras inom kommunen.

Kraftiga reaktioner

Autism- och Aspergerföreningen i Östergötland är starkt kritisk till förändringen. De har fått många och starka reaktioner från sina medlemmar.

Linda Bredahl, från Autism och Aspergerföreningen i Östergötland, är väldigt kritisk mot att Norrköpings kommun förändrar boendestödet så snabbt. Foto: SVT

– En del av våra medlemmar har svårt att ta emot nya personer och det kan ta lång tid att bygga upp en relation. Flera medlemmar har därför sagt att de inte orkar med den här förändringen utan kommer att säga upp stödet, säger Linda Bredahl från Autism- och Aspergerföreningen i Östergötland.

Johannes Kishore Johansson är en av dem som har boendestöd. Han vill berätta för att stötta de andra som mår så dåligt att de inte orkar protestera offentligt. Foto: SVT

– Det finns till och med dem som mår så dåligt att de har självmordstankar. Om det får människor att må så dåligt – är det då rätt beslut, säger Johannes Kishore Johansson som själv har boendestöd. Läs mer om honom i artikeln i länken här nedanför.

Självmordstankar

Linda Bredahl från Autism och Aspergerföreningen är väldigt orolig för konsekvenserna av det här beslutet. Hon säger att en del medlemmar har tagit förändringen så hårt att de till och med har uttryckt självmordstankar.

– De säger att de kommer att må så dåligt psykiskt av den här förändringen att de inte orkar leva längre.

Klagomål till IVO

Autism- och Aspergerföreningen har skickat in ett klagomål mot kommunen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. De är dels kritiska till att spetskompetensen försvinner.

– Man behöver autismspecifik kompetens för att kunna jobba med våra medlemmar på det sätt som de behöver, säger Linda Bredahl.

Snabb förändring

Men kritiken handlar även om att förändringen ska ske på väldigt kort tid. Redan den 26 november ska det vara genomfört. Och det är först den 5 november som man får veta vilka som blir ens nya boendestödjare.

– Det här handlar ju om personer som behöver veta långt i förväg vad som händer. Det ingår i diagnosen. Många har också svårt att möta nya personer. En medlem har provat sju eller åtta olika boendestödjare innan hon hittade en som fungerar. Ska hon behöva börja om nu?

Vad är boendestöd?

Boendestöd innebär att någon kommer hem till dig och hjälper dig. Men det är inte som hemtjänsten, att någon till exempel städar åt dig.

Utan det handlar om att vägleda och vara ett stöd till personer som mår dåligt psykiskt eller har neuropsykiatriska diagnoser som till exempel Asperger syndrom.

Boendestödjarna ska jobba med ”händerna på ryggen”, det vill säga stötta personen att klara av allt fler saker själv.

För många personer är boendestödet en livlina i vardagen. Boendestödet innebär att de klarar av att bo i en egen bostad. För en del handlar det också om att få sällskap och hjälp i olika sociala situationer, till exempel att gå på gym och träna eller att åka buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet