Ond terapi hos häxan Baba Yaga

Uppdaterad
Publicerad

När sex onda sagoväsen kommer med sina problem sig till häxan ”Baba Yaga” så kan allt hända.

Genom smått absurda och skruvade terapisessioner på scenen hoppas man få ungdomar i högstadiet att lyssna.

Det är häxan ”Baba Yaga” som trollbinder publiken i höstens produktion på Ung Scen Öst i Linköping.

Genom fasansfulla terapisessioner guidar hon oss genom seanser av svart magi, satanistisk sexualrådgivning och fantasi.

Här få vi möta patienter och onda väsen som ”Näcken” som behöver sexualundervisning, ”Trollet” som vill bli rasist och ”Gårdstomten” som måste bli mer aggressiv och tuffa till sig mot sina djur och pappa.

– Ja, pappa är elak mot både mig och mina kor på gården som jag sköter om, säger Krister Kern som spelar Gårdstomten Thorild. Han tycker att tomten är mesig och inte tillräckligt manlig. Så pappa vill att Thorild ska ”man up” lite grann.

”Vi tänjer på gränserna”

Det är minst sagt en skruvad pjäs där seriöst allvar blandas med humor, satir och improvisation.

Och genom att släppa på ”spärrarna” hoppas man nå fram till ungdomarna.

– Vi vågar gå ganska långt. Vi vågar tänja på gränserna samtidigt som vi också  tar upp aktuella ämnen för ungdomar på allvar. Vi kommer t.ex ha en vanlig sexualundervisning, säger häxan ”Baba Yaga” som spelas av Maurits Elvingsson.

”Genom teater vi vill dra undan mattan för det som är löjligt”

– Det här är en teknik för att för att kunna närma sig ungdomar på ett effektfullt sätt. För att om vi skulle försöka spela ”kids” med kepsen på sned och prata ”kidsens” språk, så tror jag att det skulle bli ett beklämmande resultat, säger manusförfattare och regissör Nils Poletti.

Teatern ”Baba Yaga” har urpremiär vid Ung Scen Öst i Linköping den 30:e september.

Vem är Baba Yaga?

Baba Yaga är enligt slavisk tradition en fasansfull häxa. Hon kan framträda i olika roller, antingen som en hjälpande kraft, rådgivare eller hämnare, eller som en enbar ond varelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.