Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Hör oppositionsrådet Kaisa Karro (S) kommentera Region Östergötlands ekonomiska situation. Foto: Tobias Holmqvist

Oppositionen om regionens ekonomi: ”Vi behöver gå hårdare åt hyrbolagen”

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland har ett kärvt ekonomiskt läge och måste minska personalkostnaderna med sex procent inför det kommande budgetåret. Den socialdemokratiska oppositionen vill se ett stopp för hyrpersonal och se över de kostnadsdrivande vårdvalen. Facket ser med oro på utvecklingen.

– De senaste månaderna så har vi kostnader på uppemot 400 miljoner bara det här året på hyrpersonal, säger Kaisa Karro (S), oppositionsråd i Region Östergötland och andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Vårdförbundet avvaktar besparingskraven

Vårdförbundets avdelningsordförande Emma Klingvall skriver i ett mejlsvar till SVT:

Vårdkrisen i Östergötland

”Vi har länge sett med oro på utvecklingen i regionen både när det gäller dräneringen av pengar och kompetens och vi avvaktar vidare kommentarer kring hur besparingskravet kommer påverka våra medlemsgrupper.

Att bemanna en högspecialiserad vård med hög kompetens och värdera hög kompetens rätt är våra viktigaste frågor som vi bevakar nu och framåt.”

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet