– Konjunkturen i Östergötland har dämpats, även om konjunkturindikatorn är jämförelsevis hyfsat stabil. Företagen i länet upplever något sämre möjligheter att växa framöver jämfört med riket som helhet. Det främsta tillväxthindret hos småföretagen i Östergötlands län är bristen på lämplig arbetskraft. Företagen är också mycket tydliga med att de oroas av arbetskraftskostnaderna, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland, i pressmeddelandet.
Länet har det senaste året den lägsta konjunkturindikatorn (se faktaruta) sedan finanskrisen 2008–2009. Under pandemin har de flesta parametrar mattats av. Men i och med att situationen gällande covid-19 ljusnar, ljusnar också småföretagarnas hopp om framtiden: De förväntar sig se ökad orderingång, sysselsättning och lönsamhet under de kommande tolv månaderna.
Konjunkturindikator
I Småföretagsbarometern redovisas nettotal där svaren räknas om till procentandelar. Skillnaden mellan procentandelen positiva svar och procentandelen negativa svar benämns nettotal. Nettotalet visar hur snabbt tillväxten förändras, snarare än en absolut nivå. För att få småföretagens konjunkturindikator adderas nettotalen för sysselsättning, orderingång och omsättning. Summan av dessa nettotal bildar alltså en konjunkturindikator.