Hör Mia Stuhre, Region Gotlands projektledare, om beslutet med ordningsvakter. Foto: SVT/Privat

Möjligt med ordningsvakter till Almedalsveckan

Publicerad

En förändrad omvärld betyder att tryggheten under Almedalsveckan måste ses över. Region Gotland tar nu steg för att förbättra den.

Som ett komplement till den stora polisstyrka som finns på plats under Almedalsveckan, så kan också ordningsvakter komma att anlitas.

– Är man på Gotland och i Visby under almedalsveckan så ska man känna sig trygg att röra sig i gränderna, och trygg i att uttrycka sina åsikter, säger Mia Stuhre, Region Gotlands projektledare.

Region Gotland har nu ansökt om tillstånd hos polisen att kunna använda ordningsvakter om det skulle behövas, något som Helagotland.se berättat under dagen.

Samhället har utvecklats

En av anledningarna är den förändrade omvärlden.

– Tittar vi tillbaka kanske 10 år så hade vi inte de säkerhetshinder för trafiken som vi har nu till exempel, så det här är väl ett sätt som vårt samhället har utvecklats, säger Mia Stuhre som betonar att man har ett mycket nära och bra samarbete med polisen under almedalsveckan.

– Detta är på inget vis att vi tar över deras uppgifter. De finns här och gör ett fantastiskt jobb. Det här är en åtgärd vi gör för att säkra att man ska känna sig trygg när man är här under veckan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.