Nu ska örnarna räknas

Publicerad

På lördag den 2 mars mellan klockan 10 och 12 är det dags för årets räkning av örnar.

Medlemmar i Naturskyddsföreningens kretsar och de ornitologiska klubbarna kommer att räkna örnar från Nynäshamn och Lidingö i öster, längs Mälaren och Hjälmaren, till Vättern i väster.

Detta har pågått sedan 2004 men startade i liten skala redan 1999.

Återhämtad och växande stam

Från att nästan ha utrotats, på grund av jakt och olika giftutsläpp i vattendrag, finns det idag ungefär 800 par havsörnar spridda över Sverige.

I dag är havsörnens största hot brist på boträd, då dagens skogsbruk inte ”sparar” stora gamla träd, trafiken, främst tågtrafiken och blyförgiftning från ammunition i bytesdjur, uppger fältstationen Rördrommen i ett pressmeddelande.

– Under förra årets örnräkning sågs totalt 229 havsörnar och 6 kungsörnar, säger Sten Ullerstad projektledare för örnräkningen och tillägger att han inte räknar med att kunna se lika många i år.

Allmänheten är välkomna till de publika platserna som man hittar på rordrommen.nu bland annat är det Glättenäs i Karlsborg vid Vättern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer