Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Hoas håller kontakten med invånarna i Gammalsvenskby i Ukraina. Foto: SVT

Oro i Gammalsvenskby inför den ryska ”folkomröstningen”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag väntas ryska ”folkomröstningar” inledas i de delvis ryskkontrollerade regionerna i Ukraina. Även i byn Gammalsvenskby där många svenskättlingar bor som har kopplingar till avlägsna släktingar på Gotland, tycks en omröstning vara i görningen.

Gammalsvenskby ligger sedan sex månader tillbaka inom ryskkontrollerat område. Sofia Hoas är ordförande för föreningen Svenskbyborna på Gotland. Hon har daglig kontakt med människorna i byn. De senaste dagarna verkar det ryska styret förbereda något.

– I förrgår kom det in en massa kravallpolis från ockupationsmyndigheten för att de ska genomföra något slags ”val”, säger hon och fortsätter:

Gotland

– De är nervösa och de tycker att det är jättejobbigt. De har jag kontakt med skriver att de absolut inte vill rösta för att tillhöra Ryssland, de vill tillhöra Ukraina.

En raket landade nyligen på en gata i staden. Som tur var detonerade den inte. Foto: Privat

I en kommentar skriver Sofia Hoas såhär om situationen under fredagseftermiddagen:

”Efter strömavbrott fick jag nu kontakt med byn igen. De berättar att det är lugnt i byn idag och har varit så även senaste natten. Så den kaotiska stämningen med kravallpolis och många ryska soldater som var i förrgår är nu borta. I dag syns bara en jeep och ett par soldater från ockupationsmyndigheten. Så det är ingen folkomröstning i Gammalsvenskby idag. ”

Hör henne berätta mer om situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet