Foto: SVT

Oscarsson (KD): ”Gruvplaner skapar enorm oro”

Publicerad

Företaget Tasman Metals har i flera år försökt få tillstånd att starta gruvbrytning i Norra Kärr mellan Ödeshög och Gränna. Just nu ska kommunerna runt Vättern ge besked om vad de tycker om företagets senaste planer.

Tiden för att svara går egentligen ut först i juni, men Jönköpings kommun har redan gett tydligt besked direkt till den ansvariga myndigheten Bergsstaten:  ”Ansökan är undermålig och förkastlig.”

Ödeshög har inte svarat ännu, men kommunalrådet, Annicki Oscarsson (KD), säger att det sedan länge finns ett stort motstånd i kommunen och att inget egentligen har förändrats.

– En gruvbrytning skulle innebära ett enormt ingrepp i vår kommun. Det innebär ett hot mot kultur- och naturvärden och mot Vättern som dricksvattentäkt. Det här skapar en enorm oro, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD).

Ödeshög kommer att ge sitt definitiva svar till länsstyrelsen i Jönköping i början av juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer