Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskar Österholm är skogsägare i Valdemarsviks kommun och han är den förste östgöten som ansökt om återvätning i sin skog. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Oskar vill bruka skogen annorlunda: ”Letade efter åtgärder för klimatet”

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av få som testar återvätning i sin skog. Han är till och med först i Östergötland. Det handlar om att hålla vattnet kvar i skogen längre.

Återvätning handlar om höja grundvattennivån för att minska utsläppet av växthusgaser. Rent praktiskt pluggas diken i skogsmark.

Oskar Österholm, som är skogsägare och mångbrukare i Valdemarsviks kommun vill att åtgärden ska få gynnsam effekt på den biologiska mångfalden och klimatet.

– Jag ser dels klimatnytta som en stor sak men också att det främjar den biologiska mångfalden. Många insekter och organismer trivs i lövskog och vid vatten, säger han.

Så det blir en win win?

– Kanske inte ekonomiskt, men för världen, säger Oskar Österholm.

Dock är intresset för återvätning av skogsmark lågt, det är hittills bara två skogsägare i Östergötland som visat intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.