Östergötland – Apoteksreformen problem för landsting

Uppdaterad
Publicerad

Utförsäljningen av apotek har ställt till en hel del problem för landstingen, vilket landstingsstyrelsen i Östergötland fick information om idag.

Det som kostar mest och kräver mest extraarbete är att den återrapportering av vilka läkemedel som säljs av apoteken förändrats radikalt.

Rapporteringen ligger sedan till grund vilka läkemedel som landstingen rekommenderar sina läakre att använda i första hand.

– Men innehållet ser annorlunda ut och strukturen är förändrad, så informationen fungerar inte i våra system längre, säger Mikael Svensson i östgötalandstingets läkemedelsgrupp.

Så nu måste alla system göras om. Inte heller de system som tidigare fanns över hur många som använde av landstingen rabatterade läkemedel fungerar.

– I Östergötland får alla unga kvinnor upp till 24 år rabatterade preventivmedel, berättar Mikael Svensson som exempel. Kostnaden är högst 100 kronor per månad. För landstinget är det viktigt att veta hur många som använder detta.

Pengar ska ju budgeteras så inte räkningen kommer som en överraskning. Men även har har de tidigare systemen slutat fungera och information som måste tolkas manuellt kommer in varje månad från 8 olika aktörer.

– Det innebär enormt mycket merarbete, säger Mikael Svensson.

Andra exempel på negativa konsekvenser är att patienter med speciella s k licensläkemedel bara kan hämta ut dem via ett apoteksbolag – som kanske inte har det närmaste apoteket.

– Det finns positiva exempel också, säger Mikael Svensson, som att det finns fler apotek i centrala Norrköping redan och att fler har både kvälls- och söndagsöppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.