– Jag ville inte ha kejsarsnitt. Jag tänkte att så länge det går att föda naturligt så vill jag hellre göra det, säger Camilla Barchini, mamma till tolv timmar gamla Amanda. Foto: SVT

Östergötland bäst i landet på vanlig förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Medan allt fler kvinnor i Sverige väljer att förlösas med kejsarsnitt så har Östergötland lyckats med det motsatta och minskat antalet till nästan hälften.

Amanda Barchini är tolv timmar gammal. Hon föddes på Universitetssjukhuset i Linköping, där man lyckats vända trenden och bli bäst i Sverige på vanlig förlossning.

Vill föda naturligt

– Jag ville inte ha kejsarsnitt. Jag tänkte att så länge det går att föda naturligt så vill jag hellre göra det. Sedan ifall det blir akut så blir det en annan sak, säger Amandas mamma, förstföderskan Camilla Barchini.

Känner du många som har valt kejsarsnitt i stället?

– Ja, jag känner ett par stycken som har valt det. Jag vet inte om det är på grund av rädsla för förlossning eller... de har i alla fall valt att ha det så, säger Camilla Barchini.

Lägst i landet

Och de är undantaget från regeln, för nuförtiden väljer färre och färre kvinnor i Östergötland att förlösas med kejsarsnitt. I dag är det bara elva procent som gör det – lägst i hela landet.

Det har de lyckats med genom att skapa en trygg förlossningsmiljö och genom att med en nära kontakt få rädda förstföderskor att välja att föda normalt.

Samarbete runt förlossning

– Tidigare hade vi så här att barnmorskan hade väldigt många arbetsuppgifter. Det var telefon och det var folk som söker för andra besvär och det blev liksom en mischmasch av allting, säger Marie Blomberg, överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Nu samarbetar läkarna och barnmorskorna runt varje förlossning i stället för att dela upp jobbet.

Kejsarsnitt räddar liv

En mamma, som väljer att föda sitt första barn med kejsarsnitt, blir tvungen att göra det även i fortsättningen. Därför jobbar de hårt för att få kvinnor att föda på vanligt sätt.

– För mig handlar det egentligen inte om vilken kejsarsnittsfrekvens man har, för kejsarnitt är bra och viktigt att det finns, för det räddar både mammor och barn. Men man ska bara använda det när det gör det, säger Marie Blomberg.

Flest på Gotland

I Sörmland är det betydligt fler kejsarsnitt – ungefär var femte kvinna – alltså 20 procent av förlossningarna. Och på Gotland är det flest kejsarsnitt i hela landet.

Men både Gotland och Sörmland försöker nu vända trenden. Nu vallfärdar folk från andra sjukhus till Linköping för att lära sig arbetsmodellen.

– Nu under hösten så är det Gotland och norra Älvsborg som vi har. Sedan har vi varit på andra ställen, vi har till och med varit inbjudna till Stockholm för att prata om det. Det är jätteroligt, säger Marie Blomberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.